Scoil: Tráigh Éanna (uimhir rolla 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aige ar an fhear acht na dhiaid sin agus éile gur shábhail sé é. Dubhairt an rí gur seo an fear a rinne an gnióm a ba chalma agus ar an adhbhar sin go bfuigheadh sé ríogacht a átara.
    Indhiaidh bás an átair fuair an tríomhadh fear an ríogact agus rinneadh rí dó. Bhí sé ina rí chomh mhait agus riaghluigh ariamh. Rinne sé dlighthe a bhí ceárt agus cóir agus thúg sé airgead le bhealáigh móra a dheánamh.
  2. An gasúr agus a mháthair.
    Bhí bean agus gasúr ann aon uair amháin agus bhí siad iongantach bocht. Ní rabh acú acht aon bhó amháin agus d’iarr an bhean ar an gasúr an bó a thabhairt leis agus í a dhíol. Sgaoil an gasúr an bhói amach as an bhóitteach, thug leis báta agus thiomháin an bhó roimhe ‘un áonaigh. Cha deachaidh sé ibfadh gur casadh fhear air agus cuplá plantá beag leis. “An ndheánfaidh tú malairt liom arsa fhear. “Ní dheánfhaidh arsa gasúr”. “Nar leigidh Dia sin go dtabharfain-sé mo bhó bhréag ar chuplá plantá inniseach.” “B’féidhir arsa fhear go ndhéanfadh na cuplá plantá sin do shaidhbhreas duith”. Le sgéal fada a dheánfadh goirid rinneadh an margadh eattorra
    Aodh Ó Canann
    Peadar Ó Dubhthaigh