School: Acres (roll number 10827)

Na hAcraí, Co. Donegal
Eilis Ní Dhomhnaill

1. An Buchaill Cliste.
    Bhí beirt buchaill aon uair amháin agus chuaidh ceann aca isteach sa teach. Bhí fear an toighe in a chodhladh i leabaidh agus dubhairt sé léis a bhean, “gabh amach agus déan arán min choirce”. Rinne an bhean an arán, agus chuaidh sí isteach sa leabaidh.
    Déirigh an buchaill agus bhris sé an t-arán isteach sa teinidh. Ars an fear, “caidé tá tu a dheanamh? sin mo gnoithe féin ars an buchaill.
    Dubhairt an fear léis a bhean, “gabh amach agus blígh an bhó”, chuaidh sí agus bhligh sí í. Nuair a bhí sí tamall béag amuigh chuir an buchaill gamhain cóis na teineadh agus chuaidh sé amach go dtí an cailín, agus arsa seisean. “Tabhair damh an bainne sul a dtigidh an buchaill amach”. Thug an cailín deoch do an buchaill, mar shíl sí go rabh an fear a bhí ann, agus as go brath léis an méid a bhí in a chorp.
    Tháinig an cailín isteach agus dubhairt fear an toighe leithe. “Tabhair damh an bainne le do thoil”, “tug mé an bainne duit
    Maighread Ní Bhaoghaill
    Ailt an Chorráin, Co. Donegal