School: An Mhín Mhór (roll number 16342)

An Mhín Mhór, Co. Donegal
Pádraic Ó Breisléain

1. (continued from previous page)
    Aiteannach a’ Chnuic (Juniper). Maith ag casachtas. É a bhruith agus an súgh a ól. Treacal agus siúcra buidhe a chur fríd an t-sugh.
    Deirtear gurbh as an Radeógach (Bog Myrtle) a rinneadh an chroich ar a céasad ar Slánuighteóir, agus gur abh é sin an fath nár a fás méid ar bith ann ó sin anuas. Deirtear fosta ghurbh ó’n chrann chuilinn a rinneadh an chroich agus, ar an á [dhbhar]? sin nach ceart ainmhidhe ar bit, go h-áirithe bó, le bata nó slat cuilinn.
    Baintear gus searbhain de mhuca agus do lachain. Úsaidhtear gunnaí pléascán, (Wild Hog Weed) an bhidh do bha bainne. Deirtear [?] gurabh [?] amhlaidh a’s go mbíonn fúirsineacht bainne ag ba a gheibh gunnaí pléascán le h-ithe san t-samhradh.
    Duileasc. Duileasc, Dulamán. Corr Leadí (Carraicín) biodh maith iad se do daoine.
    Feamnach Mhuire: Baintear seo agus bruidhtear í le thabairt do mhucha san t-samradh nuair atá ganntanas do gach bhiadh eile mar préataí cál, etc.
    Pádraic Ó Breisleáin
    Cnoiceach Mór, Co. Donegal