School: An Mhín Mhór (roll number 16342)

An Mhín Mhór, Co. Donegal
Pádraic Ó Breisléain

Leonadh. Snáithe lín a chur ar an leonadh agus é fhághail annsin go dtuitfidh sí dó.
    Builig. Caithfear snáidhm na péiste a dheánamh lé (bha) bheathach ar bith a bhfuil na builg ar. Cuirtear dhá shnaidhm ar ghiota chorda, os cionn an beithigh.
    Tarraingthear dhá cheann an chorda go mbainfhear an snáidhm de. Gnídhthear seo trí h-uaire os cionn an bheithigh sul a bhéas sé léasta. Is beag duine a bhfuil ábalta snaidhm na péiste a dheánamh. Nó bhfuir bhfuil an snaidhm curtha ar dóigh, Sé an rúd a théidheas an córda ainmhreach nuair a tharraingtear (an) dha cheann (de) an chorda, agus mar sin de níl an leigheas déanta.
    Leigheas eile dó’n leonadh.
    Fiafrócaidh duine dón te a bhfuil an leonadh air:
    “An gortugh seo”, Freagróchaidh at te a bhfuil an leonadh air, “Ní h-eadh ach leonadh”, agus mar sin dé trí h-uaire, agus é ag tarraingt an bhaill atá leonta rith an ama, annsin deirfidh sé. “Má’s leonadh seo tigeadh fear aniar as Cró bheithe a’s leigheasad sé an leonadh seo”.
    Sleamhnán. Fág géag de thom spíonoige a mbéidh naoi ndeálg air. Sáith trúir aca ins an t-sleamhnan achan mhaidín ar feadh trí mhaidín.
    Fágh silide agus dó’n ceannghail giota
    Mairead Ní Cholla