School: An Mhín Mhór (roll number 16342)

An Mhín Mhór, Co. Donegal
Pádraic Ó Breisléain

sguab an lá roimhe sin go cinnte chóirigh sí an tuirnín níos fheárr.
    Nuair a chuir sí Donn Ó Dubhthaigh i bhfolach faoi’n leic, shuidh sí ar an chaithir ós cionn an tuairnín, agus a thainc an Crochaire Tárnocht isteach leabhair sé agus a dubhairt sé ins an chanamhaint chéadna, “A rí da ngéillim is a rí dá bhfóghn’aim, a bhean, tá tú ag éirighe amaideach an uair atá tú chómh cúramach fa m’anam is tá tú, agus níl fhághail agat air a choidhche. Gabh tseo (=annseo) anuas ‘un ‘a’ dorais. An bhfeiceann tú an crann sin?. Tá caora agus laca, agus a choidhche go bhfághthar an ubh agus mbuailtear í ar an bhall d’odhrán atá faoi m’asgaill deas níl cur ‘un báis orm. Seacht gcatha ná Féinne is ní theánfadh (siad) sin”.
    Nuair a d’éirigh an Crochaire Tárnocht lá ar na bhárach, agus d’imthigh sé thart ar an oileán a sheilg, leig Donn Ó Dubhthaigh do go rabh sé ar a chuid a b’fhaide de’n oileán ar siubhal. Bheir sé ar thuaigh an Chrochaire Thárnocht agus chuir sé faobhar uirthí, agus chuaidh sé amach annseir an chrann, agus an chead bhuille de’n tuaigh bhuail sé ar an chrann chuir an crann béic as a chualaidh an Crochaire Tárnocht. Níl aon bhuille dár
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg