School: An Mhín Mhór (roll number 16342)

An Mhín Mhór, Co. Donegal
Pádraic Ó Breisléain

1. (continued from previous page)
    arsa Donn Ó Dubhthaigh, “níor bhain oclas nó cruaschroidhe damhsa, nach roinnfinn le éanlaith an aeir agus le beithidhigh’ an talaimh, agus go h-áirighthe le duine dá dtugeadh sé trasna orm. Sin trí ceathramhnacha a bhruith mé ar an ghríosaigh. agus gearrfhaidh fuar nar leag mé aon lám air agus nuair a bhéas an t-iomlán ithte agus bíod do bharr ar an pharraoste”.
    Luigh Donn Ó Dubhthaigh taobh do’n teinidh, agus luig an cú mór an taobh eile go bhfacaidh sé spéir an lae ag teacht. D’éirigh sé ina shuidhe agus chrait sé suas é fhéin le dul un siubhail an darna lá.
    “Gcluin tú mé a Dhuinn Uí Dubhthaigh”, ars’an cú mór, “nídh ar bith a ‘tcifeas tú ar a rith ar an talamh, agus gur mhait leat agat, sgáirt ar cú mhór an domhain thoir do. D’iarr an sebac seo ar dadaidh a bhfeicfeadh sé fríd aeir agus gur mhaith leis aige, sgáirtigh ar shebhach dhonn dorcha an domhain thoir agus go mbéadh seisean aige.
    D’imthigh sé an tríomhadh lá agus thainic fríd na rudhaibh chéadna is thainic sé fríd an chead lá no go dtainic dobharchú glas-dhoimhin ó’n domhan thoir annseir. Dubhairt an dobharchú
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg