School: An Mhín Mhór (roll number 16342)

An Mhín Mhór, Co. Donegal
Pádraic Ó Breisléain

1. (Tá bea) (1) Tá beathach beag ann agus bligheann sé bainne láidir. Níl fionnadh nó olainn air ach féasóg?
    Freagar. Gadhair.
    (2) Beirt ar ann éolas, ceithre ag siubhal agus seisear ag marcuidheacht.
    Freagar. Capall agus carr
    (3) Tá carr lán miotóghaí ar shiubhal go dtí 3an stáisúin agus níl oiread agus ceann amháin istoigh ann?
    Freagra. Péirí uilig atá ionnta.
    (4) Ceann ag (dul) gabháil amach agus ceann ag gabháil isteach agus ceithre ag gabháil thart fá dtaoibh díthe?
    Freagra. Bean ag cléitheal le péire dealagan.
    (5) Ceathar nó cúigear custumóirí ag dul siar go dún na Ghall gan béal nó suíl nó teangáidh aca agus iad go léir ag caint.
    Freagra. Píobaire.
    (6) Suid é agus ní fheicfidh tú é. Suid é ag dul go h-áiteanna agus ní éirigheann sé gan cuidheachta.
    Freagra. An bás.
    (7) Chuaidh mé súas an bealach mór agus anuas an bealach mór agus d’iomcar mé an bealach mór ar mo dhruim.
    Freagra. Dréimire.
    Maire Ní Ghallcobhair