School: An Mhín Mhór (roll number 16342)

An Mhín Mhór, Co. Donegal
Pádraic Ó Breisléain

1. Scéal (continued)

Bhí fear ar an Ceidhdeach a dtugadh siad Déinighe mór air. Bhí deathrar aige in Alban. Lá amhain bhí a dheathrar ag obair as chuaidh sé fa choinne braoin tae.

ar leannacht
    Chuaidh sé go h-alban, agus chár stad sé go rabh sé ag an áit a rabh a dheárthar ag obair. Chuaidh sé fhad leis an t-Sasanach agus dubhairt sé.
    “Ar dhubhairt thusa nach rabh an Éireannach ag siubhail ar dha chois na mbualthá.
    “Dubhairt cinnte agus as fíor damh é” arsa an t-Sasanach.
    Bhuail Deinidhe é i mbun na cluasa agus d’fhág sínte ar an talamh é.
    “Anois”, arsa Deinidhe lé na deatrar, “Sasanach ar bith a bhualfeas tú sgríobh chugamsa agus cuirfidh mise múinidh air.
  2. Scéal

Bhí fear a bhí ann fad o shoin. An t-ainm a bhí ar fhear aca Cruit íochtarach, agus Cruit uachtarach a bhí ar an fhear eile. Chuaidh Cruit íochtarach amach ar uair a dó dhéag oidhche Éarraigh a chuartú éadalacha thart fá'n chladach.

Sgéal.
    Dhá fear a bhí ann fad o shoin.
    An t-ainm a bhí ar fhear aca. Cruit íoctarach, agus Cruit Uachtarach a bhí ar an fhear eile. Cuaidh Cruit íoctarach amach ar uair a dó dhéag oidhche Éarraig a chuartú éadalacha thart fá’n chladach. Nuair a bhí sé ag teacht ar aois na bhaile chuala sé an glór agus an ceol a ba deise a chualaidh sé ariamh ia na shaoghal roimhe. Seasaidh sé agus d’éist sé leis an ghlór dheas. Ní rabh duine ar bith le feicéail aige. Siubhail sé giota eile
    AT0503: The Gifts of the Little People
    Méadhbha Ni Gallchobhair