School: Mínbeannaid (roll number 16668)

Mín Beannaid, Co. Donegal
Séumas Ó Dómhnaill

1. Indiaidh géilleadh do Humbert ag Baile na Muc, September 8. 1798. Bhi Napper Tandy ag tarraing ar Eirinn le tuilleadh cuidighte o'n Frainnc. Deirtear gur caith sé cupla la idir Arainn agus Muighéo ach thainig sé idtir ag Insi Mhic an Duirn (Rutland Island) anois, míle thiar o Ailt an Corrain, go bfeicead se an bhfuigheas sé sceála ar bith fa Humbert.
    Casadh air Sean Harry Mac Niallghuis a bhí ag iomchar na leitreach ins an am. Istigh fa na h-oileain, i n-Idirinis a bhiodh oifig an puist san am. Bhí Sean Harry ag dul isteach leis na leitreacha nuair a casadh Tandy agus na Franncaig air. Bhain siad na leitreacha, na paipéír nuaidheachta srl. de agus fuair fios gur briseadh air na Franncaigh ins an Iarthar.
    Ceannuigh siad eallach agus caoirigh agus dhíol siad ar son an bhidh. Tá leach ins an taobh thuaid de Inis Mhic an Duirn, an
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill
    Múinteoir