Scoil: Mínbeannaid (uimhir rolla 16668)

Mín Beannaid, Co. Donegal
Séumas Ó Dómhnaill

1. Mínbeannaid = Mín na mBeann Beag
    An Poll Beag.

Baile Ciarraigh = leáb mór caoran a bhí ann tuairimse an 50 bliadhain o soin i.e. 1890 A.D.
    Thóg fear da'r b'ainm M'Barry as átha Bolgan i bparroiste an Clothain Léith é air cíos bhean no i n-asgaidh é o'n tigearna - an Marquis Conyngham. Níor b'fin dadadh é ach rinne an Grand Jury bealach fríd. Muinntir Ceann Baile Cruaidh i ndeas de Ailt an Corrain. Bhí díothbhail taláim orra agus nuair a rinne seisean "cutannai" (cuts) de, bí bhocht le muinntir nach rabh portach ar bith aca, ádhbar mónad a fághail. Thóg siad an beagan cíosa é.
    Aos óg Ceann Baile Cruaidh, le mo llinn feín bíodh siad ag tabhairt mónadh le baile le asailibh agus siocain gur do M'Barry a bhitheas ag íoc an cíosa. Thuisigh siad ag tabhairt Baile Chiarraigh air agus anois, sé an t-ainm a beirtear ar Ciarraigh.
    An Chruit = Oilean beag ata i n-íoctar na Rosann. "Hump Island" a bheirtear air go minic mar leas ainm. Is leán(?)
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)