School: Mínbeannaid (roll number 16668)

Mín Beannaid, Co. Donegal
Séumas Ó Dómhnaill

1. Mínbeannaid:
    Fa thuairim 120 bliain o shoin cuireadh suas an cead teach ins an bhaile fearthainn seo. Ba é Seumas Siubhna (O Baoighill) a chuir suas é agus tá se na bhalloig fhuain folaimh anois. An duine deireannach aca. Maire Eogain Seumais Siubhna fuair sise bás ta cupla bliain o shoin. agus leigeadh de'n tsean-teach tuitim. Ní rabh ins na ballai ach muirteal agus clocha scaoilte a chruinnigheadh ar fud na bpairceanna. Creidim ins an am seo nach rabh moran gléas le clocha a thochailt ins an scoilteadh
    Aníos o chois na fairrge as an Chéideamh agus as an Chruit a tainig na cead-daoine a chur faobhtha ann. Cadhran (moosland) ar fad a bhi ann san am agus thigeadh na daoine aníos le átharrú a thabhairt do'n eallach ins ab tsamhradh. Annsin do réir mar bhi na daoine ag eirghe thuigh, roinneadh an sean ghabhaltas ar na mic, agus ag pósadh d'fear aca. Chuir seisean faoi ar an cadhran. An teach is neasa do, ba é Sean Maghnuis mac do Tadhg O Domhnaill agus Maire Dubh ar an Cruit a tóg é.
        1. buildings
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill