Scoil: Cruit Island (uimhir rolla 16069)

An Chruit, Co. Donegal
Pádraig Ó Domhnaill

1. Scéal

Bhí fear ina chómhnuidhe in Oilean na Cruite uair ámhain dar b'ainm Niall Uí Baogaill. Bhí capall aige ar a rábh "An Firefly" mar ainm uirthí.

Bhí fear ina chómhnuidhe in Oilean na Cruite uair ámhain dar b'ainm Niall Uí Baoghaill. Bhí capall aige ar a rábh "An Firefly" mar ainm uirthí.
    Ní rábh an capall eile ariamh roimhe fan áit seo a bhí leath cómh gasta léithí, agus ní rabh o shoin. B'feidir nach rábh an capall eile fan Conndae san ám a rábh ionchurtha léithí.
    Is iomdha rás a bhain sé ar Tráigh Gaoth Dóbhair as ins na Cealla Beaga a thiocfadh leobhtha innsigheadh duit fa'n "Firefly" agus a cuid gaisteacht, nó bhain sé rasai annsin fosta.
    Nuair a bhéadh sí gCeann Caslach ní bheadh agat, ach suidhe síos uirthí, agus rachfadh sé caol direach mar bhéadh an cúrsa leaghtha amach aicí.
    Seo an dóigh a bhfuair sé an chapall. Bhí bearrach an NIall Bhrighdhe agus thug sé an bearrach agus tríochadh scillinge do'n fear ár leis an chapall, agus thug seisean an capall só. Sin an dóigh a bhfuair Niall Uí Baoghaill an "Firefly".
    Bhí searrach ag an "Firefly"agus dá
    Seán Mac Suibhne