School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

"A bhean mhodhamhail," arsa Domhnall lêithe, "an miste domh fifruigh duit goidé ádhbhar do bhróin."
    "Maise níl," arsa an tsean bhean, ní rabh ar an tsaoghal agam ach an aon ingean amháin agus chuaidh sí amach mo bhoithigh a bhlighe. Nuair a bhí sí tamall amuigh chualaidh mé fhéin agus a h-athair í ag sgreadaigh. Chuaidh muid amach go bhfeicfeadhmuis goidé a bhí cearr léithe agus bhí sí na luighe marbh sa suinc. Agus ó shoin ní fhacaidh mé a'n duine cosamhail léithe ach an cailín sin atá leat-sa.
    B'fhéidir gurabh í atá ann," arsa Domhnall.
    "O ní thiocfadh le sin a bheith arsa an tsean bhean, no fuair mo ingean-sa bás agus cuireadh í."
    D'innis Domhnall díthe goidé mar bhí agus gurbh í a ingean fhéin a bhí ann. Ní thiocfadh léithe a chreidbheail. D'iarr Domhnall ortha a bheith ag teacht leisean go dtí an uaigh agus go dtabhairfeadh sé geall nach rabh ins an comhnair ach an tsean-scuab.
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Conall Mac Suibhne