School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. Bhí fear ina chomharsa ag O Domhnaill aon uair amháin a raibh capall agus searrach aige. Bhí oiread dúile ins an ghearran ag an tsearrach ins an deireadh nar misde leithe mórán fa na mhathair.
    Fa dheireadh smaointigh Ó Domhnaill gur chóir dó an searrach a coinneail, rud a rinne. Ní raibh a fhios ag an fhear bhocht ar leis an searrach caidé an dóigh a bhfuigeadh sé an searrach arais.
    Oidhche amháin chuaidh sé fhad le bean Uí Dhomhnaill agus d'innis sé a' sgéal dithe.
    "Bhal", arsa sise, "tabhair leat do shlat iascaireachta agus gabh síos 'un na h-abhanna, tionntuigh do chúl leis an abhainn agus leig ort fhéin go bhfuil tú ag iascaireacht."
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Bríghid Ní Dhubhgáin