School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal
    Bhí fear ann aon uair amháin a raibh sgaifte caorach aige. Ins an fhóghmhar a bhí ann agus d'imthigh dhá chaora leis ar seachrán giota maith ó bhaile agus chuir sé a mhac a gcuartughadh. D'eirigh an mac go luath ar maidin agus chuir sé arán ina phocaí ar eagla is go mbéadh ocras air. Thug sé leis a madadh agus bhí sé ag cur tuairisg fa na caoirigh.
    Tháinig sé fad leis an fhairrge agus bhí trí churrach ceanglaidhthe do'n chladach. Dar leis fhéin go rachadh sé isteach agus go rachadh sé amach giota ar an fairrge. Scaoil sé an rópa a bhí ar an churrach agus isteach leis fhéin agus leis an mhadadh agus amach ar an fairrge leobtha. Chualaidh sé go minic go raibh currach iongantach doiligh a iomrughadh ag an té nach
    Searlas Ó Rabhartaigh
    Leitir Catha, Co. Donegal