Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. An Bádhbhún
    Bhí fear de Chlainn Mhic Giolla Bríghde i na chomhnuidhe i bpobal Ghaoth Dobhair a dtugtaoi an bádhbhún mar leas-ainm air. Mhair sé i n-aimsir an droch-shaoghail nuair a mheath bárr na bpreataí i nÉirinn.
    Bheir boichtíneacht air ins an cruth go mb'éigean do gabhail ó dhoras go doras a iarraidh déirce. Bhí an áit seo iongantach bocht ins an am agus cuid mhór d'á chineál ag gabhail thart agus ba deacair déirce a thabhairt uilig dóbhtha.
    Dar leis go mb'fhearr do imtheacht leis go conndae Thír Eoghain. An chead teach a dteachaidh sé isteach ann, cuireadh ceist air car bh'as é. Dubhairt sé gur as Dún na nGall a tháinic sé.
    h-Iarradh air a dhul arais go dtí a chonndae fhéin, sin na go teach na mbocht. Dubhairt siad go rabh go leór le
    Anna Bhreathnach
    An Airdmhín, Co. Donegal