School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Bhí Maolmhuire Dubh Mac Suibhne 'na chomhnuidhe thíos ins an Tuatha uair amháin. Chuir sé giolla aníos chuig Crannóig Uí Bhaoighill ag iarraidh iasacht cú air.
    Dubhairt Ó Baoighill leis an ghiolla nach raibh cú ar bith aige.
    Chuaidh an giolla chuig Maolmhuire agus d'innis do caidé mar bhí.
    Lá thar na bhárach chuir Maolmhuire cuireadh chuig Ó Baoighill ag iarraidh air theacht 'un féasta. Bhí go maith agus ní rabh go h-olc, ghléas Ó Baoighill a chuid cáiple agus d'imthigh sé fhéin agus a ghiolla ag tarraingt ar Mhaolmhuire.
    Nuair a tháinig siad fhad le Maolmhuire bhí fáilte mhór aige daobhtha agus d'iarr sé ortha a gcuid capall a cheangail ins an stábla
    Sorcha Ní Fhirghil
    Tulaigh na Gréine, Co. Donegal