School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal

bó istoigh i dToraigh.
    Sgéalaidhe: Maghnus Ó Baoighill, Loch an Iubhair, Ath na Groighe.
    Aois: 65 bliadhain
    Sgríobhnóir: Bríghid Bhreathnach, Áirdmhín.
  2. Bhí beirt fear ann aon uair amháin agus bhí dóigh mhaith ortha. Bhí cuid mhór airgid aca, agus lá amháin dar leis an bheirt aca go rachadh siad a d'amharc ar a gcuid daoine muinnteardha. Maidin lá ar na bhárach d'éirigh an bheirt aca go luath agus d'imthigh ag tarraingt ar a gcuid daoine muinnteardha. Bhí siubhal fada rompa agus bhí an oidhche ag teacht agus bhí ocras ar an bheirt fhear agus dar leo go rachadh siad isteach i dteach a bhí ar thaobh an bhealaigh mhóir.
    Tháinig an bheirt fhad leis an teach agus isteach leo, chuir siad ceist ar bhean an toighe an ndeanfadh sí réidh braon tae daobhtha agus dubhairt bean an toighe go ndéanfadh
    Bríghid Breathnach
    An Airdmhín, Co. Donegal