School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Goll agus na Síodheogaí
    Lá amháin, bhí na Fianna ag imtheacht a sheilg agus Goll Mac Móirne leo. Thug siad uilig fa dear go raibh Goll ag fanacht 'un deiridh giota maith.
    Bhí a fhios a Goll go riabh sídheógaí ar an cnoc agus bhí eagla air go gcuirfheadh siad faoi draoidheacht é. Níor mhaith leis sin a innse do na Fianna mar bhí eagla air go ndeirfheadh siad gur cladhaire a bhí ann.
    Fa dheireadh tháinic na sídheógaí ar amharc. Triúr aca a bhí ann.
    Shuidh na Fianna síos ar carraigeacha ag coimhead ortha. Tháinic siad comhgarach do na Fianna agus chuir troid ortha acht nuair a d'fiach na Fianna le h-eirighe, ní raibh siad ábalta iad fhéin a sgathadh ar shiubhal ó na caraigeacha.
    Dómhnall Breathnach
    An Airdmhín, Co. Donegal