School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí fear ann aon uair amháin agus nuair bhíodh sé réidh le n'a cuid oibre tráthnóna go mall, chaitheadh sé gabhail agus cliabh mónadh a tabhairt isteach.

(continued from previous page)
    ar an fhear. Thoisigh an sagart a léigheadh as a leabhar agus thionntuigh an chaora ina sagart agus thoisigh an dá shagart a caint Laidine. " Geall ar Dhia arsa an fear "Cia bith atá sibh a rádh abairighidh amach go soileir é." Ins an bhomaite sin thionntuigh an sagart ina caora arais agus chuaidh sí isteach faoi'n bhéin lic, d'iarr an sagart ar an fhear a ghabhail isteach faoi'n lic agus í a thabhait amach chuaidh, ach ní rabh sí fághail aige. Agus, nuair nach rabh bhí a sháith iongantais ar an fear. Agus d'iarr an sagart air gan aon dhomhnach a leigint thart gan a gabhail 'un Aifrinn. D'imthigh an bheirt 'na bhaile agus ní fhacaidh aon duine an chaora on lá sin go dtí an lá indiú.
    Sgéalaidhe: Pádraig Ó Dubhthaigh Airdmhín Clochán Liath 65 bl.
  2. Fionn Mac Cumhaill agus a Mhac Oisín
    Lá amháin bhí Fionn Mac Cumhaill agus na Fianna Éireann amuigh ag seilg. Chaith siad lá ar bheann is ar ghleann agus ní bhfuair siad dhath ar bith. Ag deireadh an tráthnóna agus iad ag teacht 'un an bhaile léim eilit mhaol amach as faoi bhun binne. Lean siad í
    Anna Bhreathnach
    An Airdmhín, Co. Donegal