School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí fear agus bean ann aon uair amháin a seachtar mac aca. Fuair mac aca bás agus sa deireadh fuair an tseachtar bás, agus níor chaoin sí comh beag le deor na ndiaidh.

(continued from previous page)
    iongantach doigheamhail. Lá amháin thárlaidh sé go dtáinig sean-bhean bhratógach chuicí. bhí an leanbh sa'n chliabhán agus d'iarr an mháthair ar an bhean an leanbh a choimhead go dtiocfaidh sí isteach aríst nó go raibh rud éiginnteacht le déanamh amuigh aicí. Nuair a tháinig sí isteach aríst ní raibh an bhean nó an leanbh le fághail aicí. Chuartaigh sí an teach go bhfeiceadh sí an bhfuigeadh sí an leanbh.
    Cáidé bhí ar an teinidh ach pota uisce galaigh. D'amharc sí ins an phota agus fuair sí an leanbh agus é bruithte stalta. Thóg sí amach é agus d'fhág 'na luidhe sa chliabhán é. Chuaidh sí síos go dtí an doras agus thoisigh a smaoitiughadh ar plean a d'innseochaidh sí do na fear fa'n leanbh. Tháinig sí aníos aríst agus bhí an leanbh ag briseadh a croidhe ag gáiridhe. Ba í an Maighdean Mhuire an t-sean-bhean a tháinig isteach chuig an bhean agus bhí sí ag fiachailt uirthí an bhfeicfeadh sí an dtiocfadh leithe í a cur a chaoineadh.
    Scéalaidhe: Séamus Ó Rabhartaigh, Leitir Catha, Clochan Liath.
    Aois: 63 bliadhan.
  2. Scéal

Anuas as Tír Eoghain a tháinig sé go Rosaibh Thír Conaill. Ní raibh aon bainfhéis ins na Rosaibh nach mbéadh sé aicí.

Anuas as Tír Eoghain a tháinig sé go Rosaibh Thír Conaill. Ní raibh aon bainfhéis ins na Rosaibh nach mbéadh sé aicí. Gheobhfhaidhe i gcomhnuidhe na suidhe sa'n cludaigh i dteach na bainse
    Seosamh Ac Ruaidhrighe
    Leitir Catha, Co. Donegal