School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal

Nuair a bhí Colmcille ag siubhal thart na h-áite seo i bhfad ó shoin, thuit cnaipe de na chóta lá amháin, agus chuaid sé isteach i dteach go bhfuigheadh sé fuaighthe aráis é.

Nuair a bhí Colmcille ag siubhal thart na h-áite seo i bhfad ó shoin, thuit cnaipe de na chóta lá amháin, agus chuaidh sé isteach i dteach go bhfuigeadh sé fuaighthe aráis é.
    Caidé a bhí sa teach seo ach táilliúir agus gréasaidhe. Chuaidh Colm a fhad leis an táilliúir agus d'iarr sé air an cnaipe a fhuaghail agus dubhairt an táilliúir nach ndéanfadh sé a dháth dé'n leithéad.
    Annsin chuaidh sé fhad leis an ghréasaidhe, agus d'fhuigh an gréasaidhe an cnaipe le na chordaí roisín, bhí buidheachas mór ag Colmcille air, agus ag imtheacht do dubhairt sé,
    "Nímm an polladóra ar an tsnáthaidh, agus fuacht an connadóra ar an táilliúir."
    Ó'n lá sin go dtí an lá indiu bíonn an táilliúir i gcomhnuidhe dhá fhleachaidh, agus má sháitheann sé an tsnáthaidh ina mhéar, tá sé cinnte líonadh le sileadh, agus is cuma caidé'n poll a dhéanfas an gréasaidhe air fhéin ní mó nó go mothuigheann sé é.
    Sgéalaidhe: Domhnall Ó Domhnaill, Tulaigh
    Sgríobhnóir: Sorcha Ní Fhirghil.