School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí gasur ins an áit i bfad ó shoin agus bhí sé amuigh chois abhna. Thárla go dtáining Tighearna thart lá amháin agus cuir sé ceist ar an ghasúr cé an áit a bfeárr fághail anall ar an abhainn.

(continued from previous page)
    amach bhí sé ag brath imtheacht ‘un an bhaile nuair a scairt an Tighearna leis agus d’iarr air an leitir seo a thabhairt go dtí an caisleán, agus nuair a tháinic an gasúr amach an dara h-uair chonnaic sé a uncal ‘na shuidhe ar thaobh an bhealaigh mhóir agus chuaidh an gasúr fhad leis.
    Chuir an gasúr ceist air goidé mar d’éirigh do agus dubhairt sé gur bhuail sé amach muintir an dlíghe agus dubhairt sé go rabh sé ag gabhail go dtí caisleán an rogh. D’iarr a uncal an leitir air agus thug sé do é. D’fhosgail sé í agus goidé do bharamhail a bhí inntí ach an gasúr a coinneál go cionn bliadhna agus nuair a bhéadh an bhliadhain thuas é a cur ‘un báis.
    Chaith an t-uncal ar siubhal an leitir sin agus sgríobh sé fhéin leitir agus ba é an rud a bhí ins an leitir seo aire mhaith a thabhairt do’n ghasúr seo agus leigean a thabhairt do. D’imthigh an gasúr ag
    Bríghid Ní Dhochartaigh
    Gaoth Dobhair, Co. Donegal