School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí Rí ann i bhfad ó shoin agus nuair a bhí sé ag cur suas a chaisleán i nDún na nGall an méid a chuireadh sé suas ins an lá bhéadh sé ar lár ar maidín.

(continued from previous page)
    “Níl, a bhean,” arsa Ó Domhnaill, agus d’innis sí dí goidé mar rinne siad cúis rith na seachtmhaine.
    “Is tú fhéin a bá chionntaigh,” ar sise. Cá chuige a ndeir tú sin? arsa Ó Domhnaill.
    “Is tú fhéin is cionntaigh,” a deir sí, “nuair nach bhfanánn tú fhéin in dó shuidhe ins an oidhche go bhfeicidh tú goidé an bunadh atá a leagadh.
    Fan in dó shuidhe anocht, agus ar an haon dhéag ó chlog mothóchaidh tú sgáifte ag teacht agus iad ag gáiridhe ag bráth an chaisleán a leagadh. Chuir a leithéid seo d’fháilte rompa mar is cóir duit a dheánamh, agus ní leagfar dó chaisleán níos mó ort.
    Rinne Ó Domhnaill seo agus ó’n oidhche sin amach níor leagadh nó níor baineadh leis an chaisleán ní bá mhó.
    Sgéalaidhe; Seán Ó Dubhthaigh. Falcarrach, 52 bl.
    Sgríobhneoir: Sorcha Ní Fhirghil, Tulaigh a scríobh