School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    a bhí sí a chur ins an chomhnair. Oidhche amháin chuaidh duine aca agus dubhairt sé go dtógfadh sé an corp agus d’iarr sé ar an fhear eile molt a ghoid agus go mbeadh doigh bhreagh ortha go deo. Chuaidh seisean agus thóg sé an corp agus fuair sé na cnódhanna.
    Shuidh sé agus chuaidh sé a mbriseadh. Bhí gasúr ar fastódh i dteach a bhí comhgarach den rolic agus bhí sé amuigh agus reath sé isteach agus arsa seisean. “Tá diabhal iochtar Ifrinn ag ithe cnamha an tsean-duine a cuireadh tá cúpla lá o shoin!”
    Bhí sean-duine ins an chlúdaigh a bhí creapalta le fiche bliadhan.
    Fáigh mo bhata agus iomchar mé amach agus cuirfidh mé ar shiubhal é” arsa seisean.
    Rinne an gasúr mar h-iarradh air. Chonnaic an gaduidhe an gasúr agus an seanduine leis ar a dhruim agus é ag tarraingt air. Shíl sé gurb é an gaduidhe eile a bhí ag teacht agus an molt leis.
    “An bhfuil sé reamhar” arsa seisean.
    Sgannruigh an gasúr agus leig sé síos an seanduine. Reath an bheirt aca agus an seanduine a bhí creapalta le fiche bliadhain bhí sé ins an teach roimhe an gasúr.
    Brígid Ní Dhubhgáin, Cró Bheithe, Clochán Liath, Dún na nGall.
    Sgealaidhe: Domhnall O Domhnaill, Tulaigh, Clochán Liath. 75 bl.