School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    an rí. Casadh an rí ortha ar an taobh amuigh de’n chaisleán, agus d’fhiafruigh sé daobhtha goidé bhí ag cur buadhartha ortha. Dubhairt an t-Éireannach go dtainic sé fhéin ar fad ar Éirinn ar lorg a ingne, agus dubhairt an Sansanach agus an t-Albanach an rud céadhna.
    “Maith sibh” ars’an rí. “ bhail thig libh theacht isteach agus an oidhche anocht a chaitheadh agamsa, agus leanstan do bhur gcuid oibre i mbárach.” Fuair siad neart le hithe, agus annsin taisbeanadh seomra daobhtha ina raibh trí leabhthacha. Chuaidh an triúr a luighe, agus chodhluigh, go rabh an ghrian ‘na suidhe an lá thar na bhárach. D’éirigh siad annsin, cuir ortha a gcuid éadaigh, rinne a mbricfeasta, agus bhí réidh arís le haghaidh an bhóthair. Thainig an rí fhad leo cibe fear aca a gheobhadh a ingean go bhfuigheadh sé í le pósadh. Thug sé builbhín aráin, cnámh ar a raibh giota maith feola, agus buideál uisge-bheatha daobhtha, agus dubhairt leo go dtiocfadh leobhtha bheith ag imtheacht. D’imthigh leo.
    I dtráthaibh an mheádhon-lae thainig ocras ortha. Shuidh siad ag bun carraige a dhéanamh a ndinnéara. Ba goirid go dtug siad fa dear da mhéad a raibh siad a ithe de’n arán agus de’n fheoil go rabh siad comh mór agus bhí siad ó thús. Bhí buideal an uisge-bheatha mar a’ gceadhna; nuair a bhí a sáith ólta aca as bhí sé ar fad líonta. Bhí siad ag deánamh go rabh a sáith dóigh ag gabhail a bheith ortha ní ba mo, agus rinne siad dearmad glan do íngin an ríogh. Shocruigh siad seomra a ghlacadh ar an bhaile mhór a ba deise daobhtha , agus a bheith beo ar an bhiadh a thug an
    AT0301: The Three Stolen Princesses
    Paidí Ac Cumhaill