School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    cluimhreadh. Thainig an cailín fhad leis agus í ag caoineadh. Chuir sí ceist air cad chuige ar dhóigh sé a cuid cluimhrighe.
    Thoisigh sí annsin agus d'innis sí an sgéal dó ó thús go deireadh. Thug sé ordughadh do n-a chuid siaghdiúir ghabhail fa choinne na leas-mháthara agus a mhná fhéin. Chuaidh 'na dhiaidh sin dóigh sé an bheirt aca.
    Pósadh é fhéin agus an cailín agus bhí bainis aca a mhair lá agus bliadhain, agus bhí an lá deireannach ní b'fhearr no an chead lá. Ach sul ar pósadh iad chraith an cailín brain beag uisge a bhí léithe ó'n fharraige ar a dearbhrathair agus thainic sé 'un beatha san bhomaite sin.
    Eanair 1935
  2. Scéal

I bhfad o shoin nuair nach rabh i nÉirinn acht Tighearnaigh Gaedhelacha uilig; leag an Sasanach amach go nglacfadh sé fhéin seilbh ar chuid talta maithe na hÉireann, agus go ndíbreochadh sé na Tighearnaigh Gaedhlacha. Bhí sé ag cur sgéala chuig gach tighearna a áit a fhágail agus glanadh amach
    Tomas Ó Dubhthaigh
    An Airdmhín, Co. Donegal