School: Mín na Mánrach

Meenamarragh, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

Na Trí Duaiseanna

Anna bean Mhic Amhalaidh as Cró-beithe, an clochab-Liath, Tírchonaill a d'innis an scéal seo thíos. Tá sí beo go fóill agus í ag druidim suas le 70 bliadhan d'aois. Bean feirmeora atá innti. Rugadh agus tógadh í a gCróbheith.

Na Trí Duaiseanna
Bhí fear ann uair amháin agus fuair a bhean bás, agus d'fhág sí gasúr agus giorrsach bheag ina diaidh. Phós an t-athair arais, agus bhí an leas-mháthair iongantach olc don bheirt pháiste ba ghnáthach léithe iad a bhuaileadh go mí-trócaireach.
Lá amháin chuaidh an díleachta giorrsaighe amach 'na gharraidh a bhaint rósaí a chuirfheadh sí ar an altóir, agus chonnaic sí triúr fear, scannruigh sí ar dtús ach nuair a d'iarr sean-duine a bhí comhgarach do'n triúr fear déirce uirthi, thug sí an phighinn deireanach a bhí aicí do. Thug sé buidheachas díthe agus chuir sé ceist ar na fir goidé a ba mhian leo éirghe díthe.
Is maith liomsa nuair a théid sé a gháiridhe arsa an chead fhear, "go dtuitfidh rósaí ó na beal."
Is maith liomsa" arsa an dara fear, "go dtuitfidh pearlaí ó na súile nuair a théid sí a chaoineadh.