School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí fear i bfad o shoin, agus bhí sé comh beag agus nar tugadh aon ainm aur ach an Diorfach. Bhí sé pósta, ach ní rabh teaglach ar bíth aige.

“A Dhuibh scallta Mhic an Díorfaigh,” arsa sise ní bheidh mise i bhfad ag cur deireadh leat.”
    Tharraing sí trí ribe gruaige agus d’iarr air a cuid eachraidhe a ceangal, ach tionntuigh sé thart agus chaith sé san teinidh iad.
    Chuaidh an bheirt ‘un spáirne. Nuair a bhí Dubh comair a bheith marbh scairt sé ar an chú, “cuidiú, cuidiú a cú!”
    “Teann, teann aribe” arsa sise.
    “Is doiligh domh é” ars an ribé “agus mé ar chúl mo chin sa teinidh.”
    Scairt Dubh ar a bheathach, agus ar a cú agus ar a sheabhach, agus cuidigh siad leis. Phioc an seabhach na súile as an chailligh, agus connaic Donn slaitín draoidheachta astoigh ina brollach. Tharraing sé amach an tslat agus rinn cnapán cloiche de’n chailligh, ach le fórsa an bhuille, bhuail sé ceann de na clocha, agus d’éirigh capall a dhearbhrathara chuige. Annsin bhuail sé na clocha eile a bhí fa dtaobh de agus thainig an seabhach, an cú agus a dhearbhrathair ina gcosamhlacht fhéin.
    Chuaidh Dubh agus Donn go dtí caisleán an Ríogh. Anois, cé acú fear a ba cheart íngean an Ríogh fágail?
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers