School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    D’imthigh an lach ar eiteoga. Fuair siad an Gruagach agus é dall mharbhuigh siad é. Thug siad leobhtha Gráinne annsin agus na málaí airgid a bhí ag an Gruagach agus chuaidh siad ‘na bhaile. Pósadh Donnmhach an Dubhfhraoich agus Gráinne agus bhí a sáith airgid aca go dtí lá a mbáis.
    Nodlaig 1934
    Seán Ó Dubhgain as Loch Cathair a d’innis an scéal seo.
  2. Scian go mBuaidh
    Lá amháin bhí na Fianna ag seilg i nGleann Fada na Sealg agus ba ghnáthach le scian a bheith aca fa choinne gearradh na feola ar bh’ainm díthe Scian go mBuaidh, agus chaill siad an scian ins an chnoc an lá seo. Phill siad ‘na bhaile agus iad iongantach buadhartha fá’n scein.
    Leag siad amach go gcuirfeadh siad duine a chuartughadh na [sceine] scine. Cuireadh amach Conán Maol ag dul ó sholus do leis an scian a chuartu an chead trian den oidhche. Nuair a bhí train na hoidhche caithte thainic Conán isteach folamh. Cuireadh amach Diarmad Ó Duibhne an dara train agus thainic seisean isteach folamh fosta. Cuireadh amach Goll Mac Móirne an tríomhadh train. Chuartaigh
    Seán Ó Dubhgain