School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    agus mharbhuigh sé trí chaogad den chuid a b'fearr aca. "Luighidh siar," arsa Fionn, "ní maith a gnídhimid leis. Da gcasaidh an scian go mbuaidh againn seal tamaill."
    "Is cuma liom goidé bheadh agat," arsa Goll, ní bhainfea deor amháin fhola as; tá mise i ndiaidh a bheith cragadh air go bhfuil mé comh lag le éan i mbarraigh agus dheamhan biongadh a bhain mé as.
    "Leigfidhmid bran fhad leis," arsa Fionn, "caillte atá muid ar scor ar bith. Ní beo dúinn ar mbeo ma fhágann sé ar mbuaidh indiu."
    Scaoileadh Bran. Shlíc sí a cuid cluas shín sí í fhéin agus d'imthigh. Ní luaite thainig sí fhad leis an fhathach no bhuail sí sa bhall é agus thuit sé marbh.
    D'éirigh Bran go mbuaidh ach ba daor a a (?) cheannaigh siad an bhuaidh no thuit trí chéad caogad de mhaith fheara na bFian le cois thrí gcéad cú ins an ghleo.
    Fuaireas scian go mbuaidh arais.
    Tomas Ó Dubhthaigh