Scoil: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mé a thógail cíos-láimhe; Gruig a beir siad orm sa bhaile agus bheir lucht na droch theangtha an tAmadán Mór orm."
    "Amadán Mór cinnte," arsa Fionn, a silstin go dtiocfadh leat cíos láimhe a thógail i nÉirinn rud nar tógadh riamh a roimhe, Cé an t-athair no an t-athair mór no an gar-athair a bhí agat, no an bhfuil sinnsear ar bith agat a raibh céimidheacht aca no cé na daoine ar daobhtha thú"
    "Gruig is ainm domh fhéin, Siuile a bhí ar m'athair. Ma chaitheann tú tuilleadh eolais a fhághail ar mo chuid aithreach agus aithreach mór 'smé Gruig Mic Siuile Mic Síor uile, Mic Doiscéil Mic Doiscéil"
    "Tcídhim, tá sreangan ar fhoghnamh," arsa Fionn, "Sreangán a bheir ceart duit cíos láimhe a thógail ma tá sé in do láimh a dheánamh"
    "Níor sháruigh sin go fóill orm i dtír ar bith a raibh mé go dtí seo cé bith mar bhéas sa tír seo"
    "Béidh le fiachail," arsa Fionn, "le moch éirghe gréine i mbárach. Gheobhaidh tú do chíos láimhe ach a fháisceadh as lámhaibh Ghoill Ghairbh Glaic-láidir Mhac na Móirne"
    Tugadh isteach an coimhthigheach agus fuair sé biadh agus deoch a sháith. Annsin cóirigheadh sráideóg de'n luachair ghlais do agus hiarradh
    Tomas Ó Dubhthaigh
    An Airdmhín, Co. Donegal