School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    theachaidh sé i bhfad gur casadh maighistear do. D'fhastóid sé leis go cionn lae agus bliadhna. Ba é an margadh a rinne siad an chead duine a mbeadh fearg air go mbainfidhe léab de'n chluas agus léab de'n bhoilg dó.
    An chead obair a tugadh do'n ghasúr a ghabhail a bhualadh coirce i sgiobol mhór. Bhuail an gasúr rith an lae agus ní bhfuair sé aon ghréim le h-ithe. Ag am luighe thainig fear an toighe fad leis agus dubhairt, "an bhfuil fearg ort"? "Caidé bhéadh orm gan fearg a bhéith orm," arsa an gasúr.
    "Gaibh síos ar do leath-ghlún go mbainfidh mé do díoltanas asat." Chuaidh, agus baineadh léab de'n chluais agus do'n bolg do, agus cuireadh arais chuig na mháthair go Gleann Domhain é.
    An lá indiaidh an chead ghasúr dul 'na bhaile d'iarr an dara mac ar a mháthair éirghe agus tuirtín a deánamh do go rabh sé ag imtheacht fosta. D'éirigh sí agus rinne sí an tuirtín do. Nuair a bhí sé deánta aicí chuir sí ceist air cé aca a b'fearr leis an tuirtín go h-iomlán agus a mallacht no a leath agus a beannacht. Dubhairt sé go rabh an t-iomlán beag go leor aige agus d'imthigh sé. Mhair a mháthair ag mallachtaigh leis go dteachaidh sé as amharc. Shiubhail sé go dtainig
    AT1000: Bargain Not to Become Angry
    Searlas Ó Searchaigh