School: Dooey (roll number 15657)

An Dumhaigh, Co. Donegal
M. Mac Amhlaidh

1. Seanscéal

Bhí mac riogh Eireann ag dul amach ag cuairt lá amháin. Bhí sé ag siubhal agus casadh fear eile air.

Bhí mac riogh Eireann ag dul amach ag chuairt lá amháin. Bhí sé ag (dul) siubhal agus casadh fear eile air. Bhí acu dhul thar áit a raibh fathach.
    Bhí siad ag siubhal agus bhí siad ag teacht comgarach do’n áit seo agus dubhairt an fear go rachfadh seisean isteach cúig an fathach agus go ndearfadh sé go raibh mac riogh Éireann ag teacht le sgaifte fir leis le thú a marbhughadh. Rinne an fear seo.
    Chuaidh an fathach síos faoi’n urlar agus leag an fear síos cloc mór nó leac (air) ar a mullach agus mharbhuigheadh sé é.
    Chuaidh an fear seo agus mac Riogh Éireann isteach san (teacht) teach a bhí ag an fathach thug thug siad achan rud leo óir agus eile.
    AT0328: The Boy Steals the Giant's Treasure
    Brighidh Ní Ghallachobhair