School: Doire Thanaidhe (roll number 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. Tá sé no seacht roiligí san pharoiste seo. Tá sean roilig í nDoire Leach Connail ar bhruach na fairrge in áit ar a dtugtai an “Bhinn Duibh”. Ní ghnathach duine ar bith a chur ann ach paistí gan baisteadh.
    Áit iongantach uaigneach an roilig deirtear go mbíonn taidhbhisí le feiceal ann go minic. Deirtear nach bhfuil se ceart siubhal os cionn, an té atá faoi na fodaibh. Deirtear fosta dá mbeadh duine ag siubhal san roilig agus déideadh a bheith air agus car fiacla duine marbh éiginteacht a fhaghail gur choir do fiacal a bhaint amach as an char le na chuid fiacla fhéin fhéin agus nach déideadh níos mo air. Tá tomba os cionn achan uaigh comhair a bheith ach ní chuirtear suas tomba go mbeidh siad bliadhain curtha.
    Ta cras í roilig an Clochan Leith cuireadh suas é nuair a cuireadh suas Teach an Phobail. Deirtear gur choir do achan dhuine póg a tabhairt do. Deir na sean daoine fosta nar (do) choir don mathair a dhul na roilig
    Máire Ní Theachláin
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Donegal