School: Doire Thanaidhe (roll number 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. (continued from previous page)
    Roimh trí h-uaire tá an duine réidhtigh de’n chásachtach. Tá leigheas ins an col-phádraig fa choinne an rud ceudhna agus é a bhruith ar an doigh cheudhna.
  2. 2. Nuair a bhí an Mhaighdean beannuighthe ar an t-saoghal seo, bhí sí tinn am amháin agus deirtear nach n-íosfadh sí dadaidh ach an luibh “biolar”. Sin an fath nach choir do dhuine ar bith dul thar an luibh sin gan giota de a ithe. Ní fhasann se ach í gcorr án.
    Lá amháin bhí an Mhaighdean Bheannuighthe agus Naomh Sheosamh ag siubhal amuigh faoin aer bhreagh fóllain. Thainig siad fhad le crann agus bhí cuid mhor ubhlaí air. D’iarr an Mhaighdean Bheannuighthe ar Naomh Sheosamh ubhla a bhaint on chrann duithe. Dubhairt Naomh Sheosamh go rabh siad shuas ró-árd agus nach dtiocfadh leis ceann a bhaint duithe. Le sin lub an crann anuas fhad léithe.