School: Doire Thanaidhe (roll number 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. Am amháin bhí beán ann agus bhí triúir mac aicí fuáir ceann acú bás. Bhí siad go h-án bhocht agus dimthigh an feár a b’óige a shaoradh chodach. Fuáir sé fhad lé maighistir ar an bhealach mhór agus rinne sé fostadh leís. Bá e an foscudh a rinne sé gó seinmeadh an chuach a’s cia bith an chead duine [i]? glachadh fearg leis an duine eile bhi cead ag an duine eile na clúasa a bhaint do. Bhi go maith a’s ní rabh gó h-olc. Maidín lá ar-na bharach núair a d’eirigh an bhuachaill d’fhiafruigh sé caidé a chuid oibre indiú. Dubhairt an maighistir gó rabh muileann shuas annsin nar chas rotha lé dha chead bliain roimhe sin agus go gcaithfeadh sé an muileann a bheith shuas aige sul a dteighidh an ghrian i bhfairrge anocht. Dimthigh sé súas agus ní rabh ann ach gó rabh lorg an mhuilinn annsin. Rinne se amach gó rabh a shaith o’s a choinne. Thoisigh sé a ‘amharc ar agus ag feadaluigh thart fá dtaoibh de. Tainig an trathnóna a’s chuaidh an ghrian i bfuirrge. Chuaidh an gasúr síos chun an toighe,
    AT0650**: The Strong Youth
    AT1000: Bargain Not to Become Angry