School: Doire Thanaidhe (roll number 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. Daoine ar bith a bhfuil dhá bha bainne acu gnidhtear maistreadh dhá uair san t-seachtmhain. Ach daoine ar bith nach bhfuil acu ach bo bainne amhain bheirfeann sé a saith daobhtha buaileadh uair amhain san t-seachtmhain sin mas mian leobhtha maistreadh measardha mór a bheith acu, taobh shios de “lapta” na cuinneóige no mar sin.
    Deirtear gur choir de chuinneoig a bheith deanta de adhmuid on chrann dáirach, annsin ní bheidh blas ar bith ar im nó ar an bhainne. An “loinnidh” a bheirtear ar an rud a bhuailtear an bainne leis. Oibrughtear an “loinnidh” anuas agus suas leis an bhainne a bhuaileadh. Nuair a thig im ar an chuinneoig agus an loinnidh a thabhairt thart in do lamh, agus poll blathach a bheith í lár baire gan im ar bith, ach an t-im a bheith thart fa dtaobh den pholl, sin comhartha go bhfuil se buailte.
    Tógtar annsin é, agus cuir-
    Máire Ní Theachláin