Scoil: Doire Thanaidhe (uimhir rolla 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    phunt ann thart ar a mhuineal agus rith an ama. Thugadh an coinin agus an airgead arais do’n bean a chaill é agus cuirfidh [me]? do rogha-geall leath nar dtug an bhean ceadhna coinin leithe o sin amach gan amharch a rabh se fuar a dtús.
  2. Bhí fear ann am amhain nach rabh uilig aige fein i gceart. Bá ghnathach leis a beith ag briseadh cloch leis an bealach mhór a choiriughadh. Ins an am sin ba gnathach leis an tighearna talamh siubhal ar na toighthe leis an chios a cruinniughadh ach an lá seo chaill se an sparan agus ar a casan na baile do’n fhear seo fuair se é. Rith se isteach chuig a dheirbsiuir leis an sparan agus d’fiafruigh duithe caiden bféarr a deanam leis agus d’iarr sise air a’ chur faoín crann sceach sa garraidhe agus gabhail na scoile cupla lé eile.
    D’imthig an fear bocht agus rinne mar hiarradh air. Nuair a bhí se cupla lá ar sgoil thosuigh na sgolairi á bhualadh agus stad se a ghabhail ar fad. Thainic an tighearna talamh arais cupla lá indiaidh se ar lorg an sparáin. D’fiafruigh se dó’n fear seo a dtug se faidear sparán ar bith ag d’innis an duine bocht an sgeal do. “Arú nach creid an fhear sin”