School: Doire Thanaidhe (roll number 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. Pheadar Úi Bhreathnuigh.
    Ba as Béal an Atha (Buidhe.) már é, agus rinne sé cuid mhór amhrain í nDoire Leach Connaill, agus rinne se an t-amhran seo. “Rachaidh mé seal tamaill ar cuairt”. Fuair sé bás nuair a bhí sé meadhon áosta.
    Neddi Mháire.
    Ba as Doire Leach Connaill é, agus bhá a bheirt mhac in Albain ar na bádai, agus rinne sé amhran nuair a bhí siad ag imtheacht. “Buachailli Doire-Leach-Connaill”.
    Micheal Chordain.
    Nuair a bhí Micheal ag dul thart in nDoire Leach Connaill in a duine dheas rinne sé chuid mór amhrain, agus ramsógal, nuair a chuirfea ceist air bheirfeadh sé frgra ort in a rámsog.
    Fiafhruigheadh de lá amhain an aithnigheadh sé leithid seo d’fhear, agus arsa Micheal. “Aithnighim ar thaobh dho ghéill gur tú Seaghan Néill as go bhfuil tú leat fhéin go foill” Bhí sé ag dhul anonn ar an fearsaid lá eile. Sgairt fear le fear eile cé a bhí ag dul a bhaitheadh ins an
      1. poetry
    Máire Ní Theachláin