School: Doire Thanaidhe (roll number 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. (continued from previous page)
    ag an fhear a bhí os-a-chionn agus ní rabh iongantas ann. Bá é an fear é a ba gháiste i n’Doire-Leacht. Bhí cliú agus cáil air ar fud an cheanntar.
  2. Bhí fear i nDoire Leach Conaill a dtugainn siad Padraig Ua Duibheannaigh tá sé marbh anois go gcuidigh Dia le na anam. Sé a bhfearr ag innse sgeultaí i nDoire Leach-Conaill, agus bhí sé na an cheoltóir agus na an seanchas. Thiocfadh leis ghábhail isteach i bachta mónadh agus graigeannaí giumhais a thógail é fhéin agus annsin dheanfad sé cuplaí asta. Bhí sé iangantach fosta ag baint coirce lé coráin deir siad go mbainfeadh sé acra coirce i lá dá mbéadh an coirce measardha maith.
    Tá fear i Classaidh a dtugainn siad Domhnaill O’Baoighill air agus sé an ceoltóir agus an sceulaidhe is fearr é san áit.
    Eoin Mac Cnáimhsighe tá sé marbh anois. Bhí sé na comhnuidhe i nDoire Thanaidh agus bá gnáth leis poitín a dheanamh. Bhéadh na péas na dhiaidh i g’comhnuidhe agus bá gnáthach leis
    Anna Ní Criada
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Donegal