School: Béal an Átha Móir (roll number 10105)

Béal an Átha Móir, Co. Donegal
Mícheal Ó Gallchobhair

1. Bhí rí ann aon uair amháin agus thug sé cuireadh dó na Fiannaibh a theacht chuig féasta a bhí aige. Tháinig na Fianna go caisleán an ríogh agus nuair a chuaidh siad isteach bhí tábla bréagh i lár an toighe agus cuid mhór cathaoireach thart fa dtaobh de. Bhí cathaoir do’n iomlan acu acht fear amhain agus sin an fear a ba lugha. B’eigean dó-san suidhe ar an urlár.
    Sul a shuidh siad síos chróch siad a gcuid claidhimhte ar an bhalla, shuidh siad síos agus d’ith siad agus d’ól siad a sáith. Nuair a bhí siad réidh thug siad iarraidh éirghe ach ní rabh siad ábalta mar bhí siad greamuighthe de na cathaoireacha agus an fear a bhí ar an úrlár bhí seisean greamuighthe fosta.
    Eibhlín Nic Mhathghamhna
    Baile na Finne, Co. Donegal