School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Donegal
Róis Ní Bhraonáin

1. Tá sin agamsa sgéal beag neaf - neafach fá cháis na caillighe a báitheadh maidín Dia Domhnaigh, uair roimhe éirigh gréine, dhá uair stéis an mheadhon lae, ag sráid bhaile comhraic ag comhraic no gcúig gcasán an áita rabh ocht dtroighthe déag de dhroicead cloiche, teampall cliteach an áit ar báitheadh an chailleach. Is fíor gur gheall ar ghaol is gineadh damhsa a bhí an chailleach. Da bhfuighinnse bás, chuireadh sise mó thuairisg-sa, ach tharla gur b’ise a fuair bás, cuirfidh mise a tuairisgsa. Shiubhal mé liom an bealach mór. Ní theachaidh me i bhfad, gur casadh duibhlach gear, gasta damh, agus lód ubhlaí leis, cloch bhróin ann na mullach le na sábhail ar a mbrúdh. Le bualadh na mbos agus tionntach na súl, di’th mé féin lód na n-ubhall. Diafruigh mé fhéin dó an bhfuighinn tuairise na caillig a
      1. poetry
    Padraig Ó Baoghail