School: Éadan Anfaidh (roll number 10166)

An tÉadan Anfach, Co. Donegal

1. Deireadh na bhFian
    Réamh-Rádh - Mar-an-gceadna.
    An Sgéal.
    Tús:
    Ní rabh mé fhéin ariamh gan sgéal-úr nó sean-sgéal. Da mbéidhinn gan aon sgéal, chumfainn fhéin sgéal, nó rachainn na Frainnce fa dhéin sgéil. Da mbéidhinn bódhar ní chluinnfinn é, 'sda mbéidhinn balbh ní thiocfadh liom é innse ach nuair atá sé agam innseochaidh mé é.
    Bhí sin ann ibhfad oshoin agus ibhfad oshoin fhéin é. Nuair a thainig Niamh Chinn Óir go h-Éirinn ar lorg Oisín thug sí sgian do na Fianna darbh' ainm dí "An Sgian-Ranna" agus "muna leagtar an sgian sin ach ar cheathramhadh d'fhiadh gheóbhadh seacht gcátha na bhFian a sáith."
    Chuaidh na Fianna amach a sheilg lá amháin agus an sgian-ranna leóbhtha. Ní dheachaidh siad abhfad gur mharbh siad fiadh. Rinn siad teine, rós an fiadh, rinn codtracha de leis an sgin agus fuair iomlán aca a sáith.
    D'imthigh siad leóbhtha. Thainig siad fhad le
    Gráinne Ní Éagrain