School: Mullanmore (roll number 1734)

An Mullán Mór, Co. Donegal
Seosamh Ó Coilín

1. Go mbeannuighthear doibhse a bhunadh an toigh seo. Tá mise ag teacht leis na trí gartha. 's mó a bhí mé moran ins an ait seo ariamh. Gurbh na gartha, gartha mollta agus gartha beannuighthe ag tobair beannuighthe Bríghde, i n-ait a mbéidh crann dubh ar maidin agus é úr glas tráthnóna. Chuir tóirstú túbáiste ar bord na mbocht, ar lúp an choipín coim, ar cailleach a géarr léim aníos as charraic a mhunamar. Leis an impigh sin agus an aithne sin eirigh do shuid a bhean a' toigh agus nar cailleas a fhear a' toigh agus nar arduigh an díomán na an daibhail leis thú, nar darnuigheann an preacan géan ceann fada ancurce baoí. Tabhair domhsa beagan den bheagán, moran de'n mhoran léim gearrfiadh de im, toirt na muice firinne de gnuc, neart bídh agus míne agus meadar leanna, lámh doirne tobaca agus mé géarrfidh mise dadaí bheir fhéin leat é.
    Dubhairt an chailleach nach rabh aicí acht "seanteach lóbhtha sibineach, suithche" nach rabh aicí acht trí sean bhó agus trí gamhna fírinne da dual, nach mblighthe iad sin acht i gcionn achan naoi lá, can é sin indiú no indé no i mbárach acht ma
      1. poetry
    Seán Mac Fhloinn