School: Doire Luacháin (roll number 10661)

Doire Luacháin, Co. Donegal
Máire Ní Bhaoighill

sé an dochar as na bioráin”.
    Chuaidh mac righ na h-Éireann isteach. Chuir an bhainrioghain céad míle fáilte roimhe a’s diarr air suidhe síos ar an chathaoir, nó go rabh sé tuirseach indhiaidh theacht as acht go raibh fear leis a bhí iongantach tuirseach agus sgairt sé isteach ar Thón Chruadhach. Shuidh seisean ar an chathaoir a’s thoisigh sé ag bogadaigh o thaobh go taobh uírthi. Níor bhfada go rabh na bioráin caithte agus go rabh an cathaoir comh sleamhain le gloine. Déirigh sé annsin agus dubhairt “tá sgiste go leor déanta agam-sa”, agus chuaidh sé amach. Shuidhe mac righ na h-Éireann ar an chathaoir annsin.
    An oidhche sin thaisbean inghean na bainrioghna a sheomra dó. Thug sí fáinne do agus dubhairt sí leis muna mbéadh sé aige ar maidin go mbainfhidh an ceann de. Chuir mac an righ an fáinne ar a mhéar. Í lár na h-oidhche tháinig ingean na bainrioghna isteach go dtí an an seomra agus ghoid sí an fáinne. Chonnaic an fear beag [diubeach]? ruadh í agus lean sé í. Dimthigh sí ar long trasna
    AT0513: The Extraordinary Companions