School: Doire Luacháin (roll number 10661)

Doire Luacháin, Co. Donegal
Máire Ní Bhaoighill

1. Bhí mac righ na h-Éireann amuigh ar an bhealach mór lá amháin agus casádh cailleach air. Tharraing sí amach paca cardaí agus dimir siad cluiche. Bhain an cailleach. Chuir sí faoi gheasa é annsin a dul go dtí an domhan thoir agus buaidh na bainrioghna a fhághail agus a inghean a tabhairt leis abhaile a's í a phósadh.
    An la na dhiaidh sin thug mac righ na h-Éireann a aghaidh ar an domhan thoir. Nuair a bhí se giota dé'n bhealach casadh fear beag tubeach ruadh air. "Ca bhfuil tú ag dul," arsan fear beag. Dinnis mac righ na h-Éireann deireadh do. "Sin rud atá ionganta doiligh a dheanady'," arsan fear beag, "agus bfearr duit mise a thabhairt leat no béidh gnoite mhór agat liom." Thug mac an righ leis é. Shiubhal an bheirt leobtha go dtáinig siad fad le claidhe. Bhí far na shuidhe istoigh ag taobh an claidhe agus a chluas leis, a's é ag eisteacht. "Caidé an seort fir é sin nó caide bheir air a bheith ag eisteacht mar sin," arsa mac righ na h-Éireann. "Sin Clusa le h-Éísteacht" arsan
    AT0513: The Extraordinary Companions