School: Lochmuice (roll number 16556)

Loch Muc, Co. Donegal
Áine M. Ní Fhuathaigh

1. Nuair a bhí na saighdiúra ag cártaidh iosa le é a chéasadh. Chuaidh sé treasna cuibhreann agus bhí fear ag cur síol ins an chuibhreann. Shiubhail sé fríd cuibhreann agus bhí an fhuil ag tuitim de. Tháinig an spideog bheag thart agus luighe sé ar an fhuil agus ní thiocfadh leis na saighdiúra é a fhághail. B'fhás an cruithreachta suas an bhomaite sin is tháinig na saighdiúra thart ní thiocfadh leobhtha é a fhághail agus thiontuidh siad thart. Bhí an spideog bheag annsin d'éir siad ar a dtacaidh fear ar bith thart. Dubhairt an spideóg "na dtacaidh ó cuireadh an cruithneachta sin". Dubhairt na saighdiúra go rabh siad ag dul an bealach contráltach. Thionntuigh na saighdiúaí thart agus nuair a bhí siad ag tionntuigh tháinig an dreoilínthart agus d'innis sé do na saighdiúra go rabh an t-árbhar cúrtha indé agus fuair na saighdiúra iosa. Is ariamh ó shoin tá mallacht ar an dreoilí˜.
    Siubhan Ní Thiomanaidhe a d'innis dó Siubhan Ní Thiomanaidhe.
    Siubhan Ní Thiomanaidhe Mín an t-Samhaidh, Baile na Finne Leibhthearr.