School: Lochmuice (roll number 16556)

Loch Muc, Co. Donegal
Áine M. Ní Fhuathaigh

1. Tá croc óir sincéalta ag bun crainn ar an taobh ó thuaidh de Oileán Loch-Finne. Tá minseach ghabhair de coimhéad agus codluigheann sí ar an cheann thiar de Loch-Finne i dtum seisg san oidhche.
    Tig an gabhar seo uair amháin gach lá go bhfeicfidh sí an bhfuil an croc ann agus tá fear de chlun t-Suibhne le cailleadh leis d'á chuartadh, sul a bhfaigh an nduine é.
        1. buildings
    Séamus Ó Cuinn
  2. 8-2-'38
    Bhí sgoil i Meenatamhaí thíos faoi chlaidhe an bhealaigh-mhóír, fá thuairim céad péirse ón sgoil seo. Sé an maighistir a bhí air an sgoil, Micheál mac a Bhaird as'an Árd-Donn, agus bhí sé na chomhnuidhe i dtoighe Chonaill Mac Suibhne i Loch-Muc. Sé an méid a bhí sé a dhíol sa t-seachtmhain ar shon a chuid agus a lóistín, ná dhá sgilling, agus gheibheadh sé pingin sa t-seachtmhain ó gach duine de na sgoláirí.