School: Lochmuice (roll number 16556)

Loch Muc, Co. Donegal
Áine M. Ní Fhuathaigh

1. (continued from previous page)
    ag cunntas a gcuid airgid. Nuair a bhí an t-airgead uilig ar an talamh acu, chaith Máire anuas an chomhla. Tá deireadh an t-saoghail ann ar siad le chéile. Thug siad uilig iarraidh ar an bhaile comh gasta agus tháinic leo. Tháinig Máire agus Domhnall anuas thug an t-airgead uilig leo agus chuaidh na bhaile go sasta. Bhí dóigh bhreagh orrtha ó shoin amach. Bhí Máire amaideach acht bhí sí críonna fosta.
    Conall Ó Gallchobhair, Dearchan, Baile na Finne a sgríobh é. Liam Mac Daeid, Mín na n-Arbhar, Béal an Átha Mhóir a d'innis é.
  2. Bhí beirt ghasúr ann aon uair amháin darbh ainm Murchadha Beag agus Murchadha Mór. Lá amháin chuaidh an bheirt a phiocadh sughchraoibh. An méad a phioc Murchadha Beag d'ith sé iad ach an méad a phioc Murchadha Mór chuir sé isteach i mála iad. Nuair a bhí an mála líónta aige tháinic sé fhad le Murchadha Beag agus dubhairt, "Tá an mála lán agamsa anois. Tabhair domhsa é" arsa Murchadha Beag
    AT2030: The Old Woman and her Pig
    Séamus Ó Cuinn